Zwanze Derby: een beetje geschiedenis…

Zwanzederby

RWDM en Union Saint-Gilloise. Twee roemrijke Brusselse clubs, de ene uit Molenbeek en de andere uit Sint-Gillis, met elk hun rijke voetbalgeschiedenis. In de volksmond wordt deze Brusselse derby ook wel de “Zwanze Derby” genoemd. De naam is een afgeleide van ‘zwanzen’, zieveren of blagueren zoals ze in Brussel zeggen. Voor de oorsprong van de naam moeten we terug naar 1938 voor het toneelstuk Bossemans en Coppenolle. Kort geschetst gaat het stuk over twee boezemvrienden uit Brussel, wiens ene vrouw voor Union supportert en de andere voor Daring. Bossemans’ zoon wordt eerste doelman bij Union, maar wordt door de vrouw van Coppenolle opgesloten zodat hij niet op de wedstrijd tussen Union en Daring geraakt. 

 

 

Vele historische derby’s

Voor de eerste Zwanze derby moeten we al diep de geschiedenis induiken. In 1913 troffen de twee Brusselse clubs elkaar voor het eerst. Het Edmond Machtensstadion werd in 1920 geopend met een galamatch tegen Union. In 1935 stopte RWDM – toen als Daring Club Molenbeek – de historische reeks van 60 ongeslagen wedstrijden van Union. Mondelé scoorde toen de twee goals van de wedstrijd en werd dat seizoen topschutter in de hoogste klasse met 28 goals. De twee seizoenen hierna speelde DC Molenbeek telkens kampioen.

Een andere legendarische zwanze derby werd in 1984 gespeeld, toen RWDM Union ontving voor een competitiewedstrijd in de tweede klasse. Union werd in het Machtens stadion met maar liefst 6-1 Union over de knie gelegd. Paul Demesmaeker was de matchwinnaar met vier doelpunten.  

© Bruzz

De laatste vijf confrontaties 

De recentste derby is nog niet zo lang geleden gespeeld. Op 28 september speelde RWDM op een donderdagavond om 20u30 in het Edmond Machtens stadion. Toen trok Union in de 93ste minuut aan het langste eind in een doelpuntrijke wedstrijd. Het werd 2-3. In het seizoen 2020/2021 troffen de Brusselse clubs elkaar twee keer in de Challenger Pro League, de Belgische tweede voetbalklasse. Beide confrontaties werden gewonnen door Union, met 2-1 en 0-2. De laatste overwinning van Molenbeek dateert uit 2020, in een Machtens stadion dat amper gevuld was vanwege Covid-19. De wedstrijd eindigde 3-1, na goals van Yagan (P), Mpati en Electeur. Le Joncour stond toen al in de basis.

Afspraak morgen om 21u in het Dudenpark om de Zwanze derby naar ons toe te trekken!

Gepost op 30-01-2024 om 17:25
door RWDM

Partners

Golden Palace FacebankLiften Tadal M&G CLEANING

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief