Persconferentie: RWDM – Standard de Liège

Mamadou Sarr

Je speelde een goede wedstrijd, ondanks de nederlaag. Hoe voel je je daarbij?
“Het was mentaal zwaar, maar we hebben onze focus al gericht op de wedstrijd tegen Standard.”

Je bent net aangekomen en je begint al. Hoe ben je achter de uitleen aan Molenbeek gekomen?
“Een uitleenbeurt kwam op het goede moment. Ik wou aan een sterke competitive uitgeleend worden en ik schat de Belgische competitie zeer hoog in. Voor mij was het dus een buitenkans.”

Spelen in een team dat speelt om te overleven. Schrikt dat je niet af?
“Nee, helemaal niet. Ik kan alleen maar leren van deze situatie. Het is al moeilijk, dus ik mag niet echt klagen.

Ik neem aan dat je Claudio Caçapa al kent?
“Ja, vorig seizoen was hij degene die me belde. We spraken over wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Ik ken de situatie en, zoals ik al zei, ik had speelminuten nodig.”

Heb je al iets geleerd van deze situatie?
“Ja, gewoon al het feit dat je de bal hebt, het feit dat je de underdog bent vergeleken met het andere team. Het zijn mijn eerste paar minuten in het profvoetbal, dus ik kan alleen maar leren.”

Ook al zijn het je eerste minuten in het profvoetbal, je hebt al veel volwassenheid en zelfvertrouwen getoond.
“Nee, ik ben altijd een rustig en beheerst persoon geweest, ook buiten het veld. Dat begint een beetje terug te komen in mijn spel en ik probeer mezelf niet onder druk te zetten.”

We hebben je zowel in de verdediging als op het middenveld gezien, maar je bent meer een verdediger?
“Ik was een middenvelder toen ik jonger was. Het is een positie waarvan ik weet hoe ik die moet spelen. Daarna mis ik een aantal eigenschappen van een middenvelder, maar ik deed het niet slecht. Maar we weten dat mijn positie centrale verdediger is.”

Mensen zeggen veel goede dingen over je, dat je een enorm potentieel hebt. Legt dat druk op je?
“Ik probeer mijn wedstrijden te spelen, het team te helpen en het beste te doen wat ik kan, zodat we resultaten boeken en punten pakken. Ik luister niet te veel naar wat mensen om me heen zeggen, ik concentreer me op het veld.”

Heb je nog contacten bij Lyon als het gaat om de vooruitgang die je hier gaat boeken?
“Ik praat soms met ze, vooral de coach en met Jérémie Bréchet. We wisselen wedstrijden uit en hij geeft me veel advies, omdat hij een oud-prof is.”

Hoe zie je de komende wedstrijd tegen Standard?
“Het beste zou natuurlijk zijn om te winnen, maar het belangrijkste is om niet te verliezen. We staan er op dit moment slecht voor, dus we moeten de chaos een halt toeroepen en in ieder geval een punt pakken tegen Standard.”

In hoeverre is je vader een rolmodel voor jou als voetballer?
“Ik heb veel video’s van hem gezien als speler. We praten veel, hij belt me elke dag en we praten over voetbal. Hij is een voorbeeld, ook in zijn manier van mens zijn. Ik probeer veel van hem te leren.

Komt hij vaak naar de wedstrijden kijken?
“Ja, hij was er tegen Eupen en ik denk dat hij er tegen Standard ook zal zijn.”

Je speelt in een ploeg die speelt om te overleven. Hoe zie je dat als buitenstaander?
“Ik kan zeggen dat iedereen het goed met elkaar kan vinden. We moeten nog een beetje aan elkaar wennen omdat er nog wat nieuwkomers zijn. Zodra we de automatismen onder de knie hebben, denk ik dat we meer volbrachte wedstrijden kunnen spelen met minder fouten.

Maar er is niet veel tijd meer? Is er een soort urgentie?
“Er is geen urgentie, maar we moeten zo snel mogelijk weten hoe we op het veld met elkaar moeten omgaan. Dat proberen we elke dag te doen, op de training en in de wedstrijden. We kennen elkaar al wat beter en nu moeten we snel resultaten boeken.”

Je zegt dat je een rustig persoon bent, maar op een gegeven moment komt de druk van buitenaf. Hoe wil je daarmee omgaan?
“Er is zeker druk, maar we zijn professionals, we hebben hiervoor getekend en we moeten de druk zo goed mogelijk opvangen, zodat we het goed kunnen vertalen naar het veld.”

Had je niet liever voor een ploeg in de middenmoot gespeeld, waar er geen druk is?
“Neen, hier is een echte doelstelling, we voetballen voor de emoties en ons redden zou top zijn.”

 

Caçapa

  • Het moet frustrerend zijn om te verliezen na zo een goede wedstrijd te spelen?

“Ja, dat is het zeker. We hebben veel goede dingen getoond aan de bal. We hadden kansen genoeg om meermaals te scoren. Ik was tevreden met wat ik zag. Ik zag een gedetermineerde ploeg die ook goed verdedigde. Als we de bal hadden, waren we niet bang om te voetballen. We hebben ook de kwaliteiten om het spel te maken. Zelfs met 10 man tegen Mechelen hadden we de kans om 1-2 voor te komen. Ook tegen Union waren we offensief goed. Ik zie verbetering.”

  • Vormt de wedstrijd tegen Standard het keerpunt voor de rest van het seizoen?

“Het is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor ons. We spelen thuis tegen een rechtstreekse concurrent, dus deze wedstrijd is echt cruciaal.”

  • Speelt RWDM de play-downs als het zaterdag verliest?

“Neen, er zijn daarna nog zes wedstrijden te gaan dus ik ga daar zeker niet van uit. Ik heb vandaag nog met de spelers gesproken, ze geloven er allemaal in en willen deze belangrijke wedstrijd absoluut winnen. We hopen om een uitstekende wedstrijd te spelen in ons stadion met de supporters erbij en de drie punten te pakken.”

  • Reine-Adélaïde en Dwomoh zijn geschorst. Hoe ga je dit opvangen?

“Ik weet al hoe en met wie ik ga spelen. Meteen na de wedstrijd tegen Union ben ik overgeschakeld naar de confrontatie met Standard. Ik heb ook het volste vertrouwen in de spelers die gaan spelen want iedereen werkt hard op training. Ik hoop dan ook dat ze een goede match spelen.”

  • Sarr was tegen Union sterk op het middenveld, is dat de oplossing?

“Mamadou heeft indruk op ons gemaakt, ook tegen Mechelen, want daar speelde hij ook op het middenveld na de rode kaart. Hij heeft getoond dat hij in het midden ook uit de voeten kan. Dat is dus zeker een mogelijke optie.”

  • De wedstrijden volgen elkaar op. Is dat voor spelers als Sousa, die meer dan een jaar niet gespeeld heeft, niet te belastend?

“Het is niet gemakkelijk voor hem, maar het belangrijkste is dat hij goed herstelt tussen de wedstrijden in. Hij heeft de wedstrijd van woensdag goed verteerd en hopelijk staat hij er zaterdag ook. Daarna hebben we terug een week om te recupereren en ons klaar te stomen.”

  • Hoe is het met Alexis De Sart?

“Goed, hij heeft zonet de hele training met de groep afgewerkt, dus hij is dicht bij een terugkeer. Ik hoop dat hij snel terugkeert want het is een goede speler. Een strijder als hem kunnen we zeker gebruiken. Maar of hij er zaterdag al zal bij zijn, valt nog af te wachten.”

  • Zijn nieuwe transfers goed voor een club die tegen degradatie vecht?

“Ja, nieuwe spelers kunnen ons dingen bieden die we momenteel niet hebben, ze brengen ook frisheid, goesting en betrokkenheid. Zo kunnen ze ons door deze moeilijke periode helpen.”

  • U zegt dat het de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is. Hoe gaan de spelers daarmee om?

“Ze weten ook dat dit een cruciale match is en ze weten het zelfs beter dan ik, want zij staan op het veld. Het is belangrijk voor ons omdat we al enkele wedstrijden op rij geen punt meer gehaald hebben. Ik zeg altijd, de eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste.”

Gepost op 02-02-2024 om 14:29
door RWDM

Partners

Golden Palace FacebankLiften Tadal M&G CLEANING

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief