Persconferentie: RUSG – RWDM

Florian Le Joncour

Jullie speelden afgelopen zondag bijna een hele wedstrijd met een mannetje minder. Toch zagen we solidariteit in de ploeg en de juiste mentaliteit. 

“Dat was inderdaad jammer, voetballend hebben we logischerwijs niet veel kunnen laten zien, maar die mentaliteit en de groepssfeer moeten we meenemen naar de volgende wedstrijden.”

Er zijn enkele nieuwe verdedigers bijgekomen. Kan je het met hen vinden en zijn jullie al gewend aan elkaar?

“Nog niet helemaal. Ze zijn hier nog niet lang en met de wedstrijden die elkaar goed opvolgen, trainen we niet enorm veel samen. Daardoor hebben we nog niet veel automatismen kunnen opnemen. We wennen meer aan elkaar via wedstrijden op dit moment. Met Sampaio heb ik nu al twee matchen samen gespeeld, bijvoorbeeld. Tayo is er nu ook net bijgekomen. Het heeft wat tijd nodig, maar het lukt wel goed.”

Hoe gaan jullie de wedstrijd tegen Union aanvatten?

“We moeten de goede punten van tegen Mechelen meenemen naar deze wedstrijd, vooral die vechtersmentaliteit. We moeten ook efficiënter zijn, zowel voor de goal als in de verdediging. Daarbovenop willen we in balbezit ook iets laten zien en Union in moeilijkheden brengen. Het is een derby en dan moet de mentaliteit ook goed zitten in het hoofd.”

Hoe ervaarde jij de wedstrijd tegen KV Mechelen, en de bewuste fase in het bijzonder dan?

“Tijdens de wedstrijd heb ik de fase niet goed kunnen zien, maar na het zien van de beelden denk ik dat het duidelijk is. Het is spijtig, want het heeft het verdere verloop van de match beïnvloed. het is een vergissing en ik denk dat ze zich ervan bewust zijn.”

Welke boodschap heb je voor de fans in aanloop naar deze derby?

“Eén ding is zeker, we gaan niet naar Union om de hele wedstrijd te verdedigen. We gaan alles geven en proberen zoveel mogelijk punten mee naar huis te nemen. De 350 aanwezige supporters in Mechelen waren nog maar eens fantastisch, je hoorde hen de hele match. We weten dat ze achter ons staan en ik ben er zeker van dat we ze morgen ook de hele match gaan horen.”

Union heeft een uitstekende aanval met veel snelheid. Hoe gaan jullie daarmee omgaan? 

“Het is de beste en meest complete aanval van de competitie. Ze hebben snelheid, lengte, er is van alles aanwezig. Het wordt geen makkelijke opdracht, maar de coach gaat ons via analyses en beelden tonen hoe we hen het best aanpakken. Er is voor alles een oplossing  en zoals ik zei speelt een derby zich vooral in het hoofd af, hoe veel je wil lopen, hard in duel gaan en veel goesting tonen.”

Hoe kijk je naar de degradatiestrijd?

“De doelstelling bij de start van het seizoen was om ons zo snel mogelijk te redden. Nu staan we in de gevarenzone, maar uiteindelijk blijft het objectief hetzelfde. Het heeft weinig zin om elke dag naar het klassement en de degradatiezone te kijken. We willen zoveel mogelijk punten pakken. Natuurlijk vat je wedstrijden tegen topploegen iets anders aan, maar we strijden er al het hele seizoen voor en we wisten dat het niet makkelijk ging zijn. Maar we geven allesbehalve op.”

Hoe is de groepssfeer? 

“Veel beter, zeker na de wedstrijd tegen Mechelen. We hebben getoond dat we als team een antwoord kunnen geven op moeilijke situaties. De resultaten volgen nog niet, maar de groepssfeer blijft positief. Een reeks wedstrijden waarin we telkens punten pakken zou ons deugd doen. We zijn er dichtbij.”

Hoe voelt het om de ancien te zijn van RWDM, met je 100 wedstrijden?

“Het is mooi om zo’n doelstelling te bereiken. 100 wedstrijden bij dezelfde club is niet niks. Het toont dat ik geen passant ben en hard werk om hier te zijn en te blijven. Het is een mooie mijlpaal in mijn carrière. Ik was heel blij en vereerd om het symbolisch truitje met rugnummer 100 in ontvangst te nemen voor de aftrap. Ik ga het moment nooit vergeten.”

 

Claudio Capaca

De club heeft de niet gefloten penalty aangekaart bij het Referee Department. Jullie willen deze wedstrijd echt herspelen?

“We waren gedegouteerd. Ik heb het al gezegd en zal het nog eens herhalen, het was een van de weinige keren dat de VAR in ons voordeel zou kunnen werken. We vragen gewoon correctheid. In Anderlecht en in Charleroi zijn we ook telkens benadeeld, zonder dat de VAR tussenkwam. Het enige wat ik vraag is om correct te zijn, ongeacht of het over Anderlecht, Union, Brugge of Molenbeek gaat.”

Wat is de ingesteldheid voor deze derby?

“Het is een derby. Ik heb er al veel meegemaakt. Een derby is een derby en daar hoeft men niet veel woorden aan vuil te maken. Derby’s zijn telkens speciale wedstrijden. Iedereen, de spelers, de staff, de supporters, wil deze wedstrijd winnen. De supporters zeker, zij hebben deze wedstrijd al lang met stip aangeduid in hun agenda. Wij willen deze wedstrijd heel graag winnen!”

We herinneren ons nog het late tegendoelpunt in de heenwedstrijd, dat Union de winst schenkt.

“Ja, die goal doet nog altijd pijn. Ik hoop dat de appel eens uit onze kant van de kast valt. Maar het is gepasseerd, het heeft ons genoeg pijn gedaan toen en ik heb geen zin om dat gevoel terug te roepen. De focus ligt nu op deze match, die belangrijk is voor ons en onze supporters.”

Zijn solidariteit en verdedigen het sleutelwoord om morgen de offensieve kwaliteiten van Union te weerstaan?

“Dat is de basis. We spelen tegen de beste ploeg uit de competitie, ze hebben vertrouwen, ze scoren elke wedstrijd. Het is aan ons om goed geconcentreerd te zijn en solide te verdedigen. We gaan met dezelfde ingesteldheid als tegen Mechelen spelen, hen proberen uit hun lood te slagen, zonder de bus te parkeren. We gaan uiteraard stevig verdedigen, maar we willen offensief ook dingen laten zien.”

Hoe ga je Union verslaan? Want weinige ploegen zijn daar in geslaagd.

“Het is zoals ik al zei de beste ploeg van de competitie. Ze hebben enkele leiders die de kar trekken en ze brengen goed voetbal. We gaan alles geven en niets aan het toeval overlaten. We geloven er in en gaan strijden tot het einde van de wedstrijd. Dus waarom niet? In deze competitie is alles mogelijk. Ik droom er alleszins van.”

Heb je een boodschap voor de fans? Aangezien je aanhaalt dat dit ook voor hen een belangrijke wedstrijd is. 

“Ik was heel blij om te zien hoe we na de wedstrijd toch een kort moment samen konden delen en even de connectie terug konden voelen. De jongens hebben alles gegeven en deze keer echt hun truitje nat gemaakt. We hebben hen nodig om dat te doen. Met onze supporters aan onze zijde zijn we sterker. Ze hebben al vaak genoeg getoond dat ze ons steunen. Ik hoop dat ze achter ons blijven staan, wij gaan in elk geval alles geven om hen iets terug te geven.”

Wat vind je van de gebeurtenissen in de tribunes van de afgelopen weken, niet alleen bij RWDM, maar ook bij andere clubs.

“Bij ons is het een afgesloten hoofdstuk, het is gebeurd. De supporters hebben getoond dat ze nog steeds achter ons staan. Ze waren aanwezig in Mechelen en ook in Union zullen ze er zeker zijn, want het is voor hen ook een belangrijke wedstrijd. Nu is het aan ons om hen gelijk te geven dat ze ons blijven steunen.”

Hoe voelt het om in de play-down zone te staan?

“We willen daar absoluut niet staan. We werken hard en zijn op stage geweest om ons voor te bereiden op de belangrijke maand januari. Jammer genoeg behaalden we niet de resultaten die we gehoopt hadden te halen. We staan er en het is aan ons om uit die zone te klimmen, zo snel mogelijk. We hebben het zelf nog in handen.”

De transferperiode is bijna gedaan. Komen er nog versterkingen?

“Er zijn nog twee dagen. Je weet nooit of er last-minute nog iets gebeurt.”

Gepost op 30-01-2024 om 17:27
door RWDM

Partners

Golden Palace FacebankLiften Tadal M&G CLEANING

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief