Een vooruitblik met Igor De Camargo

DE CAMARGO

 • Hoe verliep de overgang van speler naar coach?

“Het ging heel goed. Toen ik nog speler was, dacht ik er al een tijdje over na om de overstap naar coach te maken. In het begin was het vooral om de paar vragen te beantwoorden die ik als speler had. Ik heb altijd een passie gehad voor dingen te leren en het delen van mijn ervaring. Maar ik kan zeggen dat alles vlot is gegaan.”

 • Voldoet de coaching aan je verwachtingen?

“Ja, tot nu toe wel! Op deze momenten leer je veel en ik heb vertrouwen in het proces. Ik doe het stap voor stap. Je kunt geen fases overslaan, je moet op de juiste manier groeien. Je moet zowel moeilijke tijden als positieve tijden meemaken om erachter te komen wat het allemaal inhoudt en wat er bij komt kijken. Voor mij is het een periode waarin ik veel leer, hoor en zie. Dat is het belangrijkste voor mij.”

 • Dus de ambitie is om T1 te worden?

“Op een dag!”

 • Kun je jouw rol als T3 uitleggen?

“Wedstrijden en tegenstanders analyseren. Ik krijg de kans om de tegenstander voor te stellen aan ons team en om voor de groep te staan. Voor mij is dat een belangrijk leermoment en daar ben ik naar op zoek! Ik heb mijn eigen filosofie, maar het doel is om de filosofie en methode van de coach te respecteren. Dat maakt deel uit van het leerproces. En natuurlijk om mijn ervaring te delen sinds ik hier in België ben toegekomen.”

 • Zijn er lessen uit je carrière als speler die je nu als coach toepast?

“Ja, heel veel! Vooral op mentaal vlak. Ik denk dat het heel belangrijk is om te weten hoe je met een speler moet praten. Ik heb coaches gehad die veel met me spraken en ik heb ook coaches gehad die niet veel met me spraken. Dat is een les die ik heb geleerd. Ik vind het mentale aspect echt heel belangrijk is. Daarnaast is de ontwikkeling van de speler als persoon ook belangrijk, ook voor de groep.”

 • Ben jij iemand die veel met de spelers praat?

“Dat probeer ik te zijn. Ik hoop een goede balans te vinden en mezelf verstaanbaar te maken tegenover de spelers. Dat is niet gemakkelijk. Ik studeer nu vijf jaar coaching. Ik ben op 7-jarige leeftijd begonnen met voetballen en ik heb een lange weg afgelegd tot het profvoetbal, waar ik nu ben. Het is belangrijk om alles stap voor stap te doen. Je weet nooit wat er kan gebeuren in het voetbal, want dingen kunnen heel snel gaan. Dus ik moet voorbereid zijn op onverwachte situaties. Want uiteindelijk is het de boodschap die we willen overbrengen aan de spelers die vertaald moet worden naar het veld.”

 • Door wie laat jij je inspireren als coach?

“Er zijn er veel. De coaches die ik als speler had, waren allemaal uniek. Er is de positieve kant, waar ik een voorbeeld aan neem, en de negatieve kant, waar ik een voorbeeld aan neem van wat ik niet moet doen. Het is belangrijk om alles in je op te nemen. Ik heb coaches gehad met verschillende persoonlijkheden en methodes. Ik kan er niet maar één kiezen, dat zou niet eerlijk van me zijn. Elke coach heeft zijn positieve eigenschappen en daar moet ik het beste uit zien te halen.”

 • En wie was dat als speler?

“Ronaldo, de nummer 9. Na Pele was hij een van de besten ter wereld.”

 • Hoe belangrijk is volgens jou de steun van fans voor het succes van een team?

“Enorm. Als je de supporters weghaalt, is het net zoals in de tijd met Covid. Het is niet leuk, noch voor de spelers noch voor de supporters. Nou ja, voor de goede supporters. Want voetbal blijft entertainment en dat moet zowel op als naast het veld gerespecteerd worden.”

 • Hoe herinner je je tijd bij Standard?

“Ik ben niet de enige die het zegt, maar in mijn tijd had Standard één van de beste teams aller tijden. Natuurlijk waren er daarvoor andere geweldige ploegen. Maar de resultaten waren het waard. Om na 25 jaar kampioen te worden met zo’n ploeg, met spelers die daarna zijn vertrokken naar grote Europese competities, spreekt het voor zich. Mijn tijd bij Standard was een van de geweldigste uit mijn carrière. Op persoonlijk vlak was er de geboorte van mijn eerste kind. Ik werd twee keer kampioen met Standard en in dat jaar werd ik opgenomen in de nationale ploeg, dus ik beleefde toen echt een van de beste momenten uit mijn carrière.”

 • Wat mogen we Igor De Camargo toewensen?

Eerst en vooral een goed seizoenseinde bij Molenbeek. We hebben een ploeg die meer dan genoeg kwaliteiten heeft om zich te redden in eerste klasse. Ookal waren de resultaten van de laatste wedstrijden niet zo goed. Daarnaast een goede gezondheid, want zonder dat kunnen we niet werken en goed leven. En op sportief vlak een mooie trainerscarrière!

Gepost op 02-02-2024 om 18:28
door RWDM

Partners

Golden Palace FacebankLiften Tadal M&G CLEANING

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief